TURISTIČNO DRUŠTVO MARTIN MARTJANCI
Martjanci 19
9221 Martjanci
E: info.tdmartin@gmail.com

Aktualno

RAZSTAVA ADVENTNIH IZDELKOV

Vabimo vas na ogled

RAZSTAVE ADVENTNIH IZDELKOV,
ki bo v soboto, 21. 11. 2015, od 10. do 18. ure
v dvorani Vaškega doma v Martjancih.


Pisane in idilične ...
13.11.2015

PREDADVENTNA DELAVNICA ZA OTROKE

TD Martin Martjanci vabi na vsakoletno Predadventno otroško delavnico, ki bo
13.11.2015 (petek) ob 17.00 uri v Vaškem domu Martjanci, v prostorih ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
TRADICIONALNO POSTAVLJANJE KLOPOTCA
Klopotec je čudovit primerek bogate ljudske ustvarjalnosti in eden slovenskih simbolov. Je zvočilna naprava slovenskega izvora. Njegova prva omemba na slovenskem je v drugi polovici 18. stoletja v eni izmed socialnih pesmi.
V poznem poletju se v vseh vinogradniških pokrajinah zasliši njegova pesem. Prvič se oglasi okrog Velike maše, saj takrat trta neha rasti.
Tudi v Martjancih vsako leto že tradicionalno postavimo naš klopotec. Tudi letos smo ga in sicer se nas je v soboto, 13. Avgusta zbrala presenetljivo mlada druščina, ki je postavila naš klopotec in se družila še pozno v noč. Pa naj še kdo reče, da mladi ne 'dajo nič na tradicijo'.
Večkrat se vprašamo ali jih je sploh še smiselno postavljati, saj so tudi ptiči že navadili njihove pesmi in ne služijo več prvotnemu namenu. Ampak prav je, da jih ohranjamo. Že tradicije radi. In že zato, da nam pričarajo duh in zvok poznega poletja.
 
 
OTROŠKA ULICA V MARTJANCIH - Za brezskrbno igro otrok
Cilj Evropskega projekta »BAMBINI – Move smart from the start« je doseči okolju prijaznejšo in energijsko učinkovitejšo mobilnost preko spremembe vedenja v prometu, v katerem v današnjem času prevladuje avtomobil. Z izvedbo projektnih aktivnosti pa izvajalci želijo spodbujati predvsem mobilnost pri vsakodnevnih aktivnostih (pot v vrtec, službo, po nakupih…) in na ta način vplivati na izboljšanje počutja, zdravja in posredno tudi zmanjšanje onesnaževanja okolja. V sklopu projekta se izvajajo tudi t.i. igralne ulice za otroke, katerih namen je ta, da omogočijo varno in brezskrbno igro otrok, starši pa lahko ta čas izkoristijo za prijeten klepet in druženje.
V projekt BAMBINI je vključenih 10 partnerjev iz različnih evropskih držav. Eden izmed njih je tudi murskosoboški Center za zdravje in razvoj. Koordinator projekta v Sloveniji Aleksander Saša Trajber je k sodelovanju povabil Turistično društvo Martin iz Martjancev, katerega predsednica Jasmina Papić, se je takoj z veseljem odzvala povabilu, saj je promocija kraja, druženje in obenem sodelovanje društva z javnimi zavodi eno izmed programskih izhodišč delovanja društva.
Otroška ulica je zaživela v petek, 26. avgusta 2011, ko smo v Martjancih v ta namen za promet zaprli eno izmed martjanskih ulic. Otroški živžav je kljub visokim temperaturam zaživel. Drveli so poganjači, skiroji, skakale žoge, krede so ustvarjale na asfaltu prave umetnine, zabavali smo se, družili in skratka imeli skrajno lepo. Za varnost naših otrok je bilo poskrbljeno in otroška igra na cesti brez avtomobila omogočena. Želimo si še več takšnih »otroških ulic« in upamo, da bodo zaživele. Prav gotovo bomo ena izvedla v prihodnjih tednih v Moravskih Toplicah.
Na otrocih se gradi nov svet. Pokažimo jim, da je svet lahko tudi drugačen kot so ga navajeni in kot ga poznajo sedaj. Naučimo svoje otroke, da obstajajo tudi okolju in zdravju prijazna prevozna sredstva in jih vzgajajmo v duhu aktivne mobilnosti.
 
 
TRADICIONALNO POSTAVLJANJE KLOPOTCA
13.08.2011
Vabljeni na tradicionalno postavljanje klopotca, ki bo v soboto,
13. avgusta 2011 ob 18. uri
pri utici TD Martin na ŠRC v Martjancih...

Lačni in žejni ne bomo...

VABLJENI...
 
 
ETNO TABOR "Martjanci skozi čas" in VAŠKO DRUŽENJE
Letos smo poskusno prvič organizirali etnološki tabor, namenjen druženju in zbiranju izročila o naši vasi. Želja po tovrstni aktivnosti se je pojavila februarja letos, ko smo v počastitev kulturnemu prazniku na ogled postavili razstavo starih fotografij pod naslovom »Martjanci skozi čas«. Ker smo ugotovili, da je bil odziv vaščanov na razstavo zelo dober in ker so povedali, da imajo tega še kar nekaj po domovih, smo se odločili, da akcijo zbiranja fotografij in ostalega kar ljudje o vasi vedo izvedemo v obliki dvodnevnega tabora.
Tabor je potekal 14. in 15. julija 2011. Zaradi poplave različnih taborov v poletnih mesecih, je bil odziv na naš tabor nekoliko slabši, vendar smo ga mi vseeno izvedli v nekoliko skrajšani obliki. Na teren se je odpravilo 6 zbiralcev izročila, ki so imeli za delo na terenu posebej pripravljen vprašalnik, ki je zajemal nekaj osnovnih vprašanj o zgodovini vasi in načinu življenja v vasi skozi čas. Ker nas je bilo bolj malo, smo si naredili seznam hiš, ki smo jih želeli obiskati. Ta seznam je zajemal predvsem domove, kjer živijo starejši Martjančari, ki bi nam vedeli povedati kar več. Veseli smo, da smo naleteli na tako pozitiven odziv tistih, ki smo jih obiskali. Dobili smo zelo veliko informacij in vse so bogat zaklad, ki ga bomo shranili na primeren način. Odločili smo se, da bomo gradivo, ki smo ga zbrali obdelali in izdali v obliki biltena, s katerim bomo obeležili 10. obletnico našega društva, ki jo praznujemo naslednje leto.
V soboto, 16. julija smo izvedli zaključek našega tabora v obliki druženja vaščanov, ki je bilo na nogometnem igrišču v Martjancih. Kakor se je izkazalo že lansko leto, v Martjancih ne rabimo posebnega razloga za druženje. Pomembno je, da se zberemo, poklepetamo in skupaj poveselimo. Otroci so uživali v skupni igri in se pomerili v vlečenju vrvi. Poletni večer in hkrati 1. Etno tabor smo zaključili na družaben, prijeten in zabaven način.
Najlepša hvala Vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri izvedbi…
 
 
ETNO TABOR "MARTJANCI SKOZI ČAS"
Priznana znanstvenica Marie Curie je rekla: »V življenju se ni treba ničesar bati. Treba je samo razumeti.«

Naše Turistično društvo se je odločilo, da bo letos vsem tistim, ki jih zanima dediščina in zgodovinski spomin omogočilo vpogled v to področje našega življenja. Pod mentorstvom in vodstvom etnologinje in kulturne antropologinje bomo organizirali 1. Etno tabor v sklopu katerega bo potekalo zbiranje vseh oblik duhovne in materialne kulture vasi Martjanci.
Tabor letos izvajamo prvič in bo trajal samo dva dni. Omejen bo izključno na zbiranje izročila o sami vasi in življenju v njej.
Zato
VLJUDNO VABIMO
vse tiste, ki jih zanima to področje, da se nam pridružijo na
1. ETNO TABORU »MARTJANCI SKOZI ČAS«,
ki bo potekal v Martjancih, 14. in 15. julija 2011.

Tabor bo potekal vsak dan od 8h – 19h (udeleženci prespijo doma).
Udeležba na taboru je brezplačna. Za hrano, pijačo in vsa potrebna gradiva in materiale, ki jih bodo udeleženci potrebovali poskrbi TD Martin.
Program izvedbe in formiranje skupin na terenu bo prilagojeno tako, da je tabor primeren za vse starejše od 10 let. Starostne omejitve navzgor ni, lahko se nam pridružite vsi, tudi upokojenci so dobrodošli…

Vljudno prosimo vse tiste, ki se tabora želijo udeležiti, da to sporočijo vodji tabora Jasmini Papić na internetni naslov: jasmina.papic@gmail.com ali pokličejo na tel. št. 041 623 974.

TD Martin, Martjanci
PROGRAM TABORA »MARTJANCI SKOZI ČAS«:

Četrtek, 14.7.2011:
8:00 – 8:30 – Zbiranje udeležencev v dvorani Vaškega doma v Martjancih
8:30 – 9:30 – Sproščeno spoznavanje udeležencev ob zajtrku in formiranje skupin za delo na terenu
9:30-10:30 – Navodila za delo na terenu (predstavitev Kako poteka etnološko raziskovalno delo na terenu?), priprave za odhod na teren
10:30 – 13:00 – Terensko delo
13:00 – 14:00 – Kosilo
14:00 – 17:30 – Terensko delo
17:30 – 19:00 – Povzetek dela, urejanje gradiva
19:00 – Odhod domov

Petek, 15.7.2011:
8:00 – 9:00 – Zajtrk in navodila za delo
9:00 – 13:00 – Delo na terenu
13:00-14:00 - Kosilo
14:00 – 16:00 – Delo na terenu
16:00 – 19:00 – Urejanje zbranega gradiva in priprava predstavitve rezultatov

Rezultate dela bomo predstavili v soboto, 16. julija 2011 na Vaškem druženju na ŠRC v Martjancih. Vsi zbrani rezultati bodo izdani tudi v obliki biltena.
 
 
POHODI PO MARTJANSKI POTI
17.06.2011
Ker imamo radi naravo, ker skrbimo za 'zdrav duh v zdravem telesu' in ker želimo ob vsem tem promovirati tudi naš domači kraj,

Vas Vabimo na
POHODE PO MARTJANSKI POTI.

Martjanska pot je dolga 8km, delno je asfaltirana in delno makadamska. Uvršča se med poti srednje težavnosti. Izredno primerna je tudi za pohodnike, ki imajo radi nordijsko hojo.

Pohodi bodo potekali ob petkih v mesecih junij, julij in avgust. Prvič se bomo skupaj podali na pohod v petek, 17. junija 2011 ob 18:30.
V primeru slabega vremena pohod odpade.

Če želite uvod v petkov večer preživeti aktivno, se nam pridružite.
DOBIMO SE VSAK PETEK OB 18:30 PRI UTICI TD MARTIN NA ŠRC V MARTJANCIH.

Vabljeni!
TD Martin, Martjanci
 
 
 
 
KLJUB SLABEMU VREMENU IZVEDLI DRUŽINSKI ŠPORTNI DAN V MARTJANCIH
V soboto, 28. maja smo v Martjancih načrtovali velik športno-turistično dogodek namenjen aktivnemu preživljanju prostega časa, promociji zdravega načina življenja, druženju ter promociji kraja Martjanci.
V sklopu dogodka smo načrtovali veliko aktivnosti, med njimi: vožnjo z naravi prijaznimi prevoznimi sredstvi, pohod z nordijskimi palicami z demonstracijo pravilne hoje, družabne igre, tekmovanja v različnih spretnostih za otroke, športno rekreativne igre v različnih športih, druge zanimive oblike preživljanja prostega časa, ponudbo lokalnih izdelkov in dobro,...
Zasnovali smo ga kot prireditev namenjeno vsem starostnim skupinam, obema spoloma, predvsem pa tistim ljudem, ki so naklonjeni preživljanju prostega časa na aktiven in zabaven način. Na prireditvi smo zagotovili tudi promocijo zdravega načina življenja in razdelitev zdravstveno vzgojnega gradiva, ter predstavitev lokalne trajnostne oskrbe. Tu sta nam na pomoč priskočila Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Center za zdravje in razvoj iz Murske Sobote.
Žal, nam jo je zagodla višja in zbudili smo se v deževno jutro, ki se je prevesilo v deževen dan. Ker vremena pač ne moremo naročiti, smo se odločili, da bomo mi dogodek vseeno izpeljali, čeprav v zelo okrnjeni obliki. Tako smo se preselili v veliko halo na Martjanskem nogometnem igrišču, kjer smo se prepustili različnim aktivnostim: rolanju, košarki, metanju letečega krožnika, spretnostni vožnji z različnimi okolju prijaznimi prevoznimi sredstvi okrog ovir in drugimi družabnimi igrami športnega značaja.
Ker tokrat pohod po Martjanski poti ni bil izveden, smo se odločili, da ga bomo mi vseeno izvedli in to celo večkrat!
Ob tej priložnosti Vabimo vse zainteresirane, da se nam pridružijo vsak petek ob 19. uri v mesecih junij, julij, avgust in morda še september na družabnih pohodih po Martjanski poti. Dobimo se pri utici TD Martin na igrišču v Martjancih.
 
 
DRUŽINSKI ŠPORTNI DAN
Družinski športni dan je turistična prireditev, ki je preko izvedbe različnih aktivnosti namenjena aktivnemu načinu preživljanja prostega časa, promociji zdravega načina življenja, druženju ter promociji kraja Martjanci.

Prireditev zajema naslednje aktivnosti: vožnja z naravi prijaznimi prevoznimi sredstvi, pohod z nordijskimi palicami z demonstracijo pravilne hoje, družabne igre, tekmovanja v različnih spretnostih za otroke, športno rekreativne igre v različnih športih, druge zanimive oblike preživljanja prostega časa, ... Vsaka aktivnost bo na nek način povezana z znamenitostmi in posebnostmi kraja Martjanci in njegove širše okolice.

Prireditev je namenjena vsem starostnim skupinam, obema spoloma, predvsem pa tistim ljudem, ki so naklonjeni preživljanju prostega časa na aktiven in zabaven način.

Potek prireditve:

9:30 – 10:00 – Zbiranje udeležencev
10:00 – Pričetek pri utici TD Martin, Martjanci (pozdrav, vaje ogrevanja)
10:30 – Vožnja do Moravskih Toplic
10:30 – Pohod po Martjanski poti
11:30 – Družabne športne igre za male in velike, mlade in manj mlajše, spretne in nerodne…(igre z žogo, vlečenje vrvi…)
Zaključek predvidoma najkasneje ob 14. uri.

Udeležencem bodo na voljo brezplačni napitki in sadje.
Ves čas trajanja prireditve bo potekala tudi promocija zdravega načina življenja in razdelitev zdravstveno vzgojnega gradiva. Obenem bo predstavljena tudi lokalno trajnostna oskrba. Pri tem nam bosta pomagala Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Center za zdravje in razvoj Murska Sobota.
 
 
STROKOVNA EKSKURZIJA - SPOZNAVAJMO SOSEDNJE DEŽELE - MEDŽIMURJE IN ZAGORJE - Varaždin z okolico
11.06.2011
Za vse zainteresirane smo tudi letos pripravili pestro in zanimivo strokovno ekskurzijo.  Odločili smo se, da Vas popeljemo po Hrvaškem Medžimurju in Zagorju.
Pot nas bo najprej ponesla čez mejo, kjer se bomo sprehodili čez kraj Sveti Martin na Muri. Od tod se bomo podali v Žabnik na Muri in si ogledali 109 let star mlin. Nadaljevali bomo do Železnih dveri, kjer nas bodo pričakali v prekrasni vinski kleti. Sledil bo ogled prečudovitega mesta Varaždin z znanim korzom, prečudovitim muzejem, baročnimi stavbami in edinstvenim resnično posebnim pokopališčem. Če nam bo čas dovolil se bomo malo ustavili tudi v Čakovcu in na koncu v Lendavskih Goricah obiskali še cerkev Sv. Trojice in Hadikovo mumijo.

PRIJAVE: Prijave bomo zbirali v ponedeljek, 16. in torek 17. maja 2011 od 18. do 20. ure v dvorani Vaškega doma v Martjancih.

Za vse ostale podrobnosti nas kontaktirajte na e-mail naslov: tdmartin.martjanci@gmail.com.

VABLJENI TUDI NEČLANI...

PRIDRUŽITE SE NAM NA BO VAM ŽAL…
PRISRČNO VABLJENI!!!

TD Martin, Martjanci
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se